نمک دریا به طور کلی به نمکهایی گفته میشود که مستقیماً از آب دریا یا اقیانوس به دست میآیند.
تبلیغات گسترده مصرف نمک دریا و عرضه آن از طریق عطاریها، سوپرمارکتها و برخی داروخانهها موجب سردرگمی مصرف کنندگان شده است، اما مردم بدانند نمک دریا تصفیه شده نیست و حاوی موادی است که سلامت افراد را به خطر میاندازد.
نمک معمولی و نمک دریا چه فرقی با هم دارند؟
نمک دریا نمکی تصفیه نشده است و علاوه بر داشتن فلزات سنگین، دارای ماده خطرناکی همچون آرسنیک است. آرسنیک شبه فلز سمی، معروفی است که مصرف آن سرطانزا است.
نمک دریا دارای انواع ناخالصی از جمله مواد نامحلول مانند شن، ماسه، خاک، گچ و مواد آلوده کننده، مواد محلول سخت از جمله کلسیم، منیزیم و فلزات سنگین مانند سرب، جیوه، آرسنیک و کادمیوم است که میتواند عوارض نامطلوبی دردستگاه گوارش، کبد، کلیهها و ریه ایجاد کند و حتی منجر به مسمومیت شود.
اختلال در جذب ریز مغذیها همچون آهن و روی از دیگر مضرات استفاده از نمک دریا می باشد. این نمک فاقد ید کافی مطابق با استانداردهای اعلام شده برای پیشگیری از گواتر و اختلالات ناشی از کمبود ید است.
مصرف نمک دریا سرطان زا است
نمک دریا نمکی است تصفیه نشده که دارای انواع ناخالصیها از جمله فلزات سنگین بوده و خطر سرطانزایی آنها به اثبات رسیده است. نمک دریا علاوه برداشتن نا خالصیها، دارای میزان کم ید و یا حتی فاقد ید است که نیاز روزانه به ید را تأمین نمیکند.
وزارت بهداشت ظرف 20 سال گذشته برای کاهش شیوع گواتر و اختلالات ناشی از کمبود ید، سیاست افزودن ید به نمکهای خوراکی را در پیش گرفته و در حال حاضر کلیه کارخانجات تولید کننده موظفند ید را به میزان توصیه شده وزارت بهداشت به نمکهای خوراکی اضافه کنند زیرا استفاده از نمک یددار تصفیه شده تنها راه رساندن ید به بدن برای انجام اعمال حیاتی که وابسته به این ریز مغذی است، میباشد.
نرسیدن ید کافی به بدن با عوارض بیشماری شامل گواتر، ناهنجاریهای مادرزادی، افزایش موارد سقط و مردهزایی، هیپوتیروئیدی مادرزادی، کر و لالی مادرزادی، کاهش بهرههوشی همراه است.
تبلیغاتی که به طور گسترده در زمینه نمک دریا در کشور میشود، برخلاف سیاستهای وزارت بهداشت است، افراد سودجویی که سعی در ترویج مصرف نمک دریا دارند، نه تنها سلامت مردم کشور را به خطر انداخته بلکه موجب برگشت مشکل گواتر، تولد نوزادان با ناهنجاریهای مادرزادی و بسیاری پیامدهای زیانبار بهداشتی خواهند بود.
نمک طعام باید پروانههای بهداشتی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی داشته باشند و همچنین درج تاریخ تولید و انقضاء بر روی بسته های آن نیز اجباری است؛ این گونه نمکهای تصفیه شده یددار فاقد فلزات سنگین شامل سرب، آرسنیک (عوامل ایجادکننده سرطان) و همچنین ناخالصیهای محلول مانند گچ است.
میزان محاسبه شده ید در نمک تصفیه شده باعث پیشگیری از بیماری گواتر و به دنبال آن باعث پیشگیری از عقبماندگی جسمی و ذهنی و سقط جنین خواهد شد؛ در حالی که نمک دریا باعث سرطان، گواتر، عقب افتادگی ذهنی و جسمی، سقط جنین میشود.
شهروندان از خرید نمک دریا خودداری کنند. برخی از تبلیغات غیر واقعی، نمک دریا را سرشار از کلسیم، منیزیم، منگنز و ید معرفی میکنند.
همچنین افراد سود جو، نمک دریا را دارای خواصی همچون پایین آورنده فشار خون، کاهش دهنده ورم دوران بارداری، از بین برنده سینوزیت، شفاف کننده پوست و ضد لک، از بین برنده سودا، صفرا و بلغم و نیز تأمین کننده ید مورد نیاز غده تیروئید عنوان میکنند، که همهی اینها خلاف واقعیت میباشد.
جالب است؛ بدانید مطالعات نشان دادهاند که داشتن رژیمهای غذایی که نمک فراوانی در آنها وجود دارد احتمال پوکی استخوان را به مراتب افزایش میدهد.
بطور کلی نمک باید به مقدار بسیار کم مصرف شود و همان مقدار کم نمک نیز فقط از نوع تصفیه شده یددار باشد.
انتهای پیام/*